Tejszínes-kapros kukoricasaláta - 3-4 adag
Hozzávalók: 5 dkg vaj 1 doboz Bonduelle, vagy 40 dkg fagyasztott kukorica 1 evőkanál liszt 4 dl tej 1 dl tejszín citromlé só, cukor kapor
A vajban megpároljuk a kukoricát. Ha minden levét elfőtte, megszórjuk a liszttel és felengedjük a tejjel és a tejszínnel. Ízesítjük sóval, néhány csepp citromlével és kevés cukorral. Forraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Ha túl sűrű, kevés tejjel hígítható. Ha hígabb, hűlés közben be fog sűrűsödni. A végén szórjuk bele a kaprot. Hűtve fogyasztjuk, rántott sajttal, rántott gombával vagy húsevőknek rántott hallal ajánlom. |
Antibaby|2006. május 23. |
~ |
Palacsintarolád krémsajttal töltve - 4-8 adag
Hozzávalók: 1 tojás 2 dl tej 1/2 dl tejszín 20 dkg liszt 10 dkg feta sajt 10 dkg mascarpone 5 dkg natúr krémsajt petrezselyem 1 csipet só olaj
A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és a tejszínnel. Óvatosan hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Sózzuk, belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. A tojás külön választott fehérjét habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a palacsintatésztába. Pár csepp olajat melegítünk egy serpenyőben, és vastag (3 mm) palacsintákat sütünk. A fetát, marcarponét, krémsajtot villával összenyomkodjuk, kenhető masszát keverünk belőle. A kihűlt palacsintákat vékonyan megkenjük a sajtkeverékkel, szorosan, de óvatosan feltekerjük. Ha ki akar nyílni, akkor fóliába csomagoljuk, ha nem nyílik ki, akkor elég az összes (kb. 3-4 tekercs lesz) tekercset egyetlen fóliával lefedni. Pár órára hűtőbe tesszük, salátalevelekkel tálaljuk. |
Antibaby|2006. május 23. |
~ |
Márványsajtos-zelleres burgonyakrémleves - 4 adag
Hozzávalók: 40 dkg burgonya 2 szár angolzeller 5 dkg póréhagyma 1 dl tejszín 5 dkg márványsajt só, bors
A burgonyát, a zellert és a póréhagymát nagyjából egyforma darabokra várjuk. Sós vízben feltesszük főni, és ha minden zöldség megfőtt, akkor az egészet összeturmixoljuk. Tejszínnel dúsítjuk, fehérborssal ízesítjük. Ha ezután túlságosan sűrű, 1 dl vízzel még fel lehet higítani. Tálaláskor morzsoljuk a forró leves közepére a márványsajtot. Nagyon finom. |
Antibaby|2006. május 23. |
~ |
Mozzarellás burgonya - 4 adag
Hozzávalók: 4 közepes burgonya 20 dkg füstölt mozzarella 2 dkg vaj kakukkfű őrölt bors só
A burgonyákat megmossuk, sós forró vízben puhára főzzük őket. Ha megfőttek, leszűrjük, meghámozzuk. Amikor kihűltek, vízszintesen 3 részre vágjuk őket, óvatosan, nehogy szétessen a krumpli. A rétegek közötti részt enyhén megsózzuk, és a burgonyaszeletek közé 1-1 szelet füstölt mozzarellát helyezünk. Az így keletkezett burgonya-mozzarella-burgonya-mozzarella-burgony "szendvicset" fogvájóval keresztülszúrjuk, hogy ne csússzon szét. Húsevők körbetekerhetik a burgonyát egy-egy szelet szalonnával vagy sonkával, és utána tűzzék össze a fogvájóval. Kivajazott tűzálló tálba ültetjük őket, a nem húsos verzió esetében meg kell kenni a burgonyák tetejét egy kis olívaolajjal. Ezután megsózzuk, borsozzuk, és beszórjuk a kakukkfűvel. A burgonyák mellé is szórjunk a kakukkfűből, és 220 fokra melegített sütőben 15 percig sütjük. Forrón tálaljuk. |
Antibaby|2006. május 23. |
~ |
Somlói galuska - 6-8 adag
Hozzávalók: 1 doboz Danesita piskóta tortalapok (vagy házilag készített piskótalapok) 6 dl tej 5 cl rum 1 zacskó vaníliás, és 1 zacskó csokis pudingpor 4 evőkanál cukor 2 dkg margarin 5 dkg mazsola 1 üveg magozott meggybefőtt 15 dkg apróra vágott vagy darált dió 1 flakon tejszínhab Nesquik csoki ízű szirup
A tortalapokat ecset segítségével megkenjük rummal, lehet jó bőségesen. A pudingporokból 3-3 dl tejjel, 2-2 evőkanál cukorral külön-külön edényben sűrű krémet főzünk. Amikor kicsit kihűltek, 1-1 dkg margarint keverünk el bennük, ez habosítja őket. A vaníliapudingba 5 dkg rumba áztatott mazsolát, a csoki pudingba fél üveg lecsepegtetett, magozott meggyet keverünk. Mindkettőbe 5-5 dkg darált diót is beledolgozunk. A rémeket 2-2 piskótalap közé kenjük, majd a tortát órákra a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt a tortából kis kockákat vágunk (én evőkanállal szaggatok belőle darabokat, nem olyan szép, de egyszerűbb). A tortadarabkákat egy desszertes tábla tesszük, sok-sok tejszínhabbal fedjük be, csokoládésziruppal meglocsoljuk, meggyszemekkel és diószórással díszítjük. |
Antibaby|2006. április 5. |
~ |
Régóta foglalkoztat, hogy van-e értelme ezt a blogot üzemeltetni. A blogstatisztika szerint nem kevesen látogatják, tehát van. De vajon kipróbálja valaki a recepteket? És ha igen, tetszik neki? Hogy kapjak némi visszajelzést, szavazásokra buzdítom a kedves látogatókat, itt, a jobb oldalon. Tudom, hogy nem szavaz majd mindenki, de bízom benne, hogy érdekes dolgokat tudok majd meg. Köszönöm. |
Antibaby|2006. március 20. |
~ |
Töltött tojás - 2-3 tojás/ 1 adag
Hozzávalók: személyenként 2-3 tojás 1 nagy tubus majonéz 4-5 evőkanál tejföl egy evőkanál mustár porcukor só, fehérbors egy evőkanál ecetes reszelt torma egy teáskanál pirospaprika
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, és hosszában félbevágjuk. A sárgájukat egy kis edénybe kikapargatjuk. Villával összenyomkodjuk, tormával, 1 evőkanál tejföllel masszát készítünk belőle. Sóval, borssal ízesítjük, pirospaprikával egy kis színt adunk neki. (Húsevők egy rövidke kolbászt vagy virslit ledarálhatnak, és belekeverhetik.) Az így összekevert masszát kiskanállal óvatosan a félbevágott tojásfehérjékbe töltjük, és a feleket összetapasztjuk, és egy tálalótálba helyezzük. Majonézből, 3-4 evőkanál tejfölből öntetet készítünk, porcukorral, sóval, fehérborssal, mustárral ízesítjük. Ha nem elég folyós, akkor több tejfölt, több majonézt és egy kevés citromlevet is tehetünk még hozzá. Az öntettel nyakonöntjük a tojásokat, és lefedve a hűtőbe helyezzük. Fogyasztható kenyérrel, franciasalátával. Én két féle sajtot és egy savanykás almát szoktam felkockázni, és ugyanilyen majonézes öntettel salátává keverem, ezt tálalom a töltött tojások mellé. |
Antibaby|2006. március 15. |
~ |
Zöldséges rizottó paradicsommártással - kb. 3 adag
Hozzávalók: 1 bögre rizs 2 bögre víz reszelt füstölt sajt valamilyen zöldségmix (pl. kukorica, zöldborsó, répa - konzerv vagy mirelite) 1 doboz paradicsompüré konzerv 2-3 kávéskanál porcukor só, vegeta egy kevés bazsalikom
A rizst forró, sós, vegetás vagy leveskockás vízben megfőzzük. Levesszük a tűzről, s egy vastag törölközővel alaposan bebugyoláljuk a lefedett edényt és félretesszük állni, kb. fél óra alatt a rizs beszívja a vizet és felpuhul. Ekkor bele lehet keverni a zöldségmixet (ha konzerv, akkor a levét leöntjük). Amíg a rizs áll, a paradicsomkonzervet egy edényben kevéske olívaolajon felmelegítjük, bazsalikommal, sóval és porcukorral ízesítjük. Közben megkóstoljuk, inkább édeskés, mint sós ízűnek kell lennie, akkor van kész. A tálaláskor alulra kerül a zöldséges rizs, ráöntünk pár evőkanál paradicsommártást, és végül reszelt füstölt sajtot szórunk a tetejére. |
Antibaby|2006. március 15. |
~ |
Egy ideje a VegaFood házhozszállítós ebédet eszem, és nagyon meg vagyok elégedve. Meglepő, hogy elérhető áron ilyen tiszta, finom, minőségi ételt lehet enni. Ajánlom mindenkinek. |
Antibaby|2006. február 24. |
~ |
Sárgarépa krémleves - kb. 3-4 adag A neve talán sokakat elriaszt, de az ételnek nincs is igazán sárgarépa íze. Nagyon finom, kellemes állagú, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: 1 kisebb vöröshagyma 25 dkg sárgarépa 1/2 l zöldségleves (leveskockából is lehet) 1 dl főzőtejszín 1 evőkanál vaj őrölt fehérbors csipetnyi só szeletelt mandula
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, és durvára rezseljük. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és felforrósított vajon pár perc alatt üvegesre pároljuk. hozzáadjuk a sárgarépát, megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük a levessel. Fedő alatt nagy tűzön 10 percig főzzük. A mandulát közben zsiradék nélkül megpiríthatjuk, de pirítás nélkül is jó. A levest botmixerrel pépesítjük, átszűrjük teaszűrőn, hozzákeverjük a tejszínt, és ismét felforrósítjuk. A tányérra szedve szórjuk meg a tetejét a mandulával. |
Antibaby|2006. február 16. |
~ |
Rokfortos padlizsán - 2-4 adag
Hozzávalók: 2 db padlizsán 10 dkg rokfort sajt kb. 2 evőkanál vaj v. margarin 2 gerezd fokhagyma őrölt feketebors
A rokfort sajtot lereszeljük, majd alaposan összedolgozzuk (villával) a lágy vajjal és a borssal, valamint az összezúzott fokhagymával. A padlizsán végeit levágjuk, a padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd a húsát mélyen bevagdossuk, először hosszában, aztán keresztben. A héja ne sérüljön. Egyik kezünkkel a padlizsán széleit érintve szétfeszítjük, hogy a húsa szétnyíljon, és a rokfortos masszát úgy kenjük rá, hogy a résekbe is jusson. Sütőben vagy grillsütőben barnára sütjük (ez gázsütőben 5-6-os fokozaton kb. fél óra). |
Antibaby|2006. január 1. |
~ |
Császármorzsa - 3-4 adag, 480 kcal/adag
Hozzávalók: 4 dl tej 25 dkg liszt 4 db tojás 10 dkg cukor 8 dkg margarin 5 dkg mazsola 5 dkg vaníliás cukor reszelt citromhéj só
A lisztet lassan beleszórjuk a tejbe, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és a cukor felét. Csipetnyi sóval és a reszelt citromhéjjal összekeverjük. Felolvasztunk 5 dkg margarint (mikroban gyorsabb), és belekeverjük a lisztes, tejes, tojásos anyagba. A megmaradt cukrot és a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A maradék margarint (3 dkg) egy tepsiben (jénai is jó) betesszük a sütőbe, és felhevítjük. A tojásfehérjés habot óvatosan, hogy a hab ne törjön meg nagyon, összekeverjük a lisztes, tejes tésztával, beleszórjuk a mazsolát, majd ráöntjük a tepsiben felolvasztott margarinra. Közepes hőmérsékleten (gázon 5-ös fokozaton kb. 30 perc) világos barnára sütjük. Amikor megsült, apróra daraboljuk. Tálaláshoz vaníliás cukorral enyhén megszórjuk, és (hígított) lekvárt csepegtetünk rá. Sokkal finomabb, mint a zacskós császármorzsa-porból készíthető változat. |
Antibaby|2005. december 17. |
~ |
Rizses banánfalatkák - Ronda és finom
Hozzávalók: 3 db banán 10 dkg puffasztott rizs 15 dkg étcsoki 2 dkg vaj 2 evőkanál tej
1 kiskanál méz
A meghámozott banánokat 4-4 darabra vágjuk. Az étcsokit összetördelve egy kis láborba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a tejet, a mézet, és alacsony lángon, kevergetve megolvasztjuk. A banándarabokat egyenként villára tűzve megforgatjuk először az olvasztott csokiban, aztán a puffasztott rizsben. Az így kapott rücskös banánokat lehűtjük, és 1-2 óra múlva tálalhatjuk. Ronda... és finom! |
Antibaby|2005. december 17. |
~ |
Zebrakeksz
Hozzávalók: 1 nagy csomag Albert keksz 1 csomag csokis pudingpor 3 dl tej 1 evőkanál kakaópor 4 evőkanál cukor 12,5 dkg margarin alufólia
2 dl tejet a cukorral egy kis lábosban felforralunk állandó kevergetés mellett. A maradék tejjel elkeverjük a pudingport és a kakaót. Hozzáadjuk a forró cukros tejhez, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A tűzről levéve jól elkeverjük benne a margarint, és hagyjuk langyosra hűlni. A kekszeket egyesével megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket. Egy kb. 40 cm hosszú alufóliadarabra helyezzük a rudat, amit a kekszek összeragasztásával kapunk. A rudat az alufólia közepére helyezve gondosan becsomagoljuk, majd a hűtőbe helyezzük. Legalább 1 napig állni hagyjuk. A megpuhult kekszrudat kicsomagolva, éles késsel ferdén felszeleteljük 1 cm vastag szeletekre, így érdekes, csíkos korongokat kapunk. |
Antibaby|2005. december 17. |
~ |
150-190 Ft-ért lehet kapni csomagolt mozzarella sajtot bármelyik szupermarketben. Én szinte mindig tartok otthon egy csomaggal, mert ha nincs kedvem főzni, de egy gyors, friss vacsorára vágyom, jó, ha kéznél van.
Hagymaimádó caprese saláta - 1 adag
Hozzávalók: 1 csomag mozzarella sajt (vagy a nem csomagoltból max. 10 dkg) 1 nagy fej paradicsom 1 fél kis fej lilahagyma petrezselyem olívaolaj
Pofon egyszerű, a paradicsomot és a mozzarellát felszeleteljük, és tetőcserépszerűen körbe rakjuk egy tányéron. Középre kerül a hagyma, amiből jobb a lila, de nekem nem volt itthon, úgyhogy vöröset használtam. Az egészet megszórjuk petrezselyemmel, és finoman meglocsoljuk olívaolajjal. Általában középre szoktam darabolt olajbogyót is tenni, illetve pirítóst harapok hozzá, de ez most mind nem állt rendelkezésre. Magában is finom, de az előbb felsoroltakkal kiadósabbá lehet tenni. |
Antibaby|2005. november 6. |
~ |
Ezt az ételt nem én eszem, hanem családtagjaim, de gondoltam, szívesen veszi, aki fogyaszt halat.
Fettuccini lazaccal - 4 adag
Hozzávalók: 400 ml főzőtejszín 2 evőkanál margarin 1 teáskanál reszelt citromhéj 30 dkg fettuccini (vagy tagliatelle) 100 g szeletelt, füstölt lazac 3 dkg reszelt parmezán sajt 1 evőkanál apróra vágott kapor őrölt feketebors
A tésztát megfőzzük. Ezalatt a margarint felolvasztjuk, és azonnal hozzáadjuk a kaprot, amelyet gyorsan elkevergetünk benne. Hozzáöntjük a tejszínt és a margarint, beleszórjuk a citromhéjat, és felforrósítjuk. A tejszín miatt folyamatosan kevergetni kell, nehogy odaégjen. Ha már elég forró (nem muszáj a bugyogva forrást megvárni), kis lángon kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve kicsit sózzuk meg a tejszínt. A lazacot csíkozzuk fel, és tegyük a tejszínbe a parmezánnal együtt. A mártás már kész is, csak egy kicsit még borsozzuk meg. A kifőtt, leszűrt tésztával összekeverve azonnal tálaljuk. (Módosítok: 1-2 napos hűtőben állás után sokkal finomabb. Összeérnek ugyanis az ízek.) |
Antibaby|2005. október 28. |
~ |
Figyelem, szolgálati közlemény! Az e-mail címem megváltozott. Egy ideig még a régi is működik, de ha valaki írni szeretne, akkor inkább az újat használja! Köszönöm. Új e-mailcím megtalálható oldalt, legalul, a kis borítékos linkben. |
Antibaby|2005. október 23. |
~ |
|